Alles wat je moet weten over een uitzendbureau

Wat is een uitzendbureau?

Een uitzendbureau bemiddelt tussen mensen die op zoek zijn naar werk en bedrijven die op zoek zijn naar personeel. Je kunt een uitzendbureau zien als een soort Marktplaats: vraag en aanbod komen er bij elkaar. Werknemers die een baan zoeken, geven dit aan bij het uitzendbureau. Werkgevers die personeel zoeken geven dit ook aan bij het uitzendbureau. Het uitzendbureau heeft twee databases: een met werkzoekenden en een met banen.

Op basis van de databases met werkzoekenden en banen maakt het uitzendbureau matches. Hierbij wordt rekening gehouden met allerlei factoren. Denk aan fulltime en parttime banen, reistijd, vaardigheden, langdurige banen en tijdelijk werk.

De matches worden gemaakt door een recruiter, of ook wel intercedent of consulent. Als de recruiter een goede match tussen werknemer en bedrijf denkt te zien, gaat hij in gesprek met de werknemer. Hij vraagt door over de werkervaring van de werknemer, maar ook over zijn of haar zwakke en sterke punten. Als de recruiter na het gesprek nog steeds denkt dat de werknemer en werkgever goed bij elkaar passen, stelt hij beide partijen aan elkaar voor.

Als het bedrijf en de kandidaat samen verder willen, regelt het uitzendbureau de administratie die daarvoor nodig is. De kandidaat is officieel bij het uitzendbureau in dienst. Het uitzendbureau ‘leent’ de kandidaat aan het bedrijf, dat dus ook wel de ‘inlener’ genoemd wordt. Omdat de kandidaat in dienst is bij het uitzendbureau, regelt het uitzendbureau het salaris. Het bedrijf betaalt het uitzendbureau voor de gewerkte uren.  

De voordelen van werken via een uitzendbureau

Zowel voor een bedrijf als voor een werknemer heeft het verschillende voordelen om te werken via een uitzendbureau. We zetten de voordelen van het werken via een uitzendbureau hier op een rijtje.

De voordelen van een uitzendbureau voor werknemers

Als werknemer is het soms lastig om een baan te vinden die je past. Soms weet je misschien niet precies wat voor werk je leuk vindt. En soms weet je het wel, maar kun je dit werk niet vinden. Dan is het handig om bij een uitzendbureau aan te kloppen.

Bij een uitzendbureau werken recruiters, (of: intercedenten), die er goed in zijn om jou hierbij te helpen. Zij zijn erin opgeleid om jou de juiste vragen te stellen en op basis daarvan een baan te vinden die bij jou past. Daarnaast hebben ze een groot netwerk dat verder reikt dan de welbekende vacaturesites.

Als de recruiter een goede baan voor jou gevonden heeft en je lekker aan het werk bent, stopt het contact met het uitzendbureau niet. Ten eerste krijg je je salaris elke maand van het uitzendbureau. Als uitzendkracht sta je namelijk op contract bij het uitzendbureau. Je kunt er van op aan dat je elke maand netjes je geld krijgt. Daarnaast blijft het uitzendbureau je begeleiden. Als er iets niet lekker loopt op het werk staat je contactpersoon voor je klaar.

De voordelen van werken via een uitzendbureau voor werknemers op een rijtje:

 • Je krijgt hulp bij het ontdekken van welk werk bij jou past.
 • Een uitzendbureau heeft een grote database met vacatures (meer dan jij op Internet kunt vinden).
 • Je krijgt elke maand op een vast tijdstip je salaris van het uitzendbureau.
 • Het uitzendbureau blijft je begeleiden en coachen als je een baan hebt.

Wil jij werken via een uitzendbureau? Bekijk hier de vacatures van Flox in Veenendaal.

De voordelen van een uitzendbureau voor bedrijven

Ik hoor het je denken: ‘Waarom zou ik mijn personeel via een uitzendbureau zoeken? Dat kost toch alleen maar extra geld?’ Dat personeel werven via een uitzendbureau je geld kost, daar geef ik je honderd procent gelijk in. Het uitzendbureau bemiddelt tussen jou en het personeel en doet dit natuurlijk niet gratis. Verderop in dit artikel lees je wat het kost om personeel te werven via een uitzendbureau. Maar als je alleen kijkt naar deze uitgave, heb je geen goed beeld van het totaalplaatje.  

Het is voor een werkgever zeer zeker aantrekkelijk om via een uitzendbureau personeel te werven. Hoeveel tijd kost het jou om passend personeel te vinden? Zeker als je behoefte hebt aan flexibel personeel en snel wilt kunnen op- en afschalen kan dit een flinke uitdaging zijn. Een uitzendbureau neemt je dit graag uit handen. Je hoeft maar te bellen en het bureau zorgt ervoor dat je mankracht genoeg hebt.

Ook als je de volgende week vijf man minder nodig hebt, regel je dit gemakkelijk en snel via het uitzendbureau. Je betaalt alleen voor de daadwerkelijk gewerkte uren. Over de administratie hoef je je geen zorgen te maken. Het uitzendbureau regelt alle administratieve rompslomp, van salarissen tot ziekteverzuim en vakantiegeld.

Tel die uren die jij met deze zaken bezig zou zijn maar eens bij elkaar op, en vermenigvuldig ze met wat jij kost per uur. Je zult zien dat het niet per se duurder is om te werven via een uitzendbureau. Bovendien houd je tijd over als je werft via een uitzendbureau. Die tijd kun je weer op een andere manier investeren in je bedrijf.

 • Je hoeft zelf geen personeel te werven.
 • Je kunt makkelijk op- en afschalen met personeel.
 • Je betaalt alleen per gewerkt uur.
 • Geen administratieve rompslomp.
 • Je houdt tijd over.

Wil jij graag goed en flexibel personeel op basis van uitzenden? Flox is een uitzendbureau in de regio Veenendaal en helpt je graag met flexibel personeel! 

Hoe werkt werken via een uitzendbureau?

Het uitzendbureau beheert de databases met vacatures en kandidaten. Als een recruiter denkt dat één van de vacatures en één van de kandidaten bij elkaar passen, bespreekt hij dit met de kandidaat. Als die daarna ook enthousiast is, stelt de recruiter de cv van de kandidaat voor aan het bedrijf. Als de werkgever het profiel interessant vindt, volgt er een gesprek tussen de werkgever en de kandidaat. Op basis daarvan beslissen beide partijen of ze met elkaar in zee willen.

Als dat zo is, komt de kandidaat op de loonlijst te staan bij het uitzendbureau. Alle administratie verloopt via het uitzendbureau. Als het werk bij de werkgever stopt, zoekt het uitzendbureau ander werk voor de werknemer.

Wat kost een uitzendkracht?

Het is een veel gestelde vraag: wat kost het om personeel in te huren via een uitzendbureau? Deze vraag is niet met één antwoord te beantwoorden. Elk uitzendbureau hanteert zijn eigen tarieven, en de ene functie betaalt beter dan de andere. Er zijn echter wel wat richtlijnen waarmee je kunt inschatten wat het inlenen van personeel jou zal kosten.

De omrekenfactor

Om te bepalen hoeveel geld je aan het uitzendbureau moet betalen om personeel in te huren, maak je gebruik van de omrekenfactor. De omrekenfactor van uitzendbureaus ligt meestal rond de 2.0. Dit verschilt per branche en is ook afhankelijk van de schaarste van de kandidaten en het soort functie dat gezocht wordt. In dit artikel gaan we voor het gemak uit van een omrekenfactor van 2.0.

Stel: je hebt een bouwbedrijf en er doen zich onverwacht extra timmerwerkzaamheden voor. Je zoekt hiervoor een timmerman die zo snel mogelijk aan de slag kan. Je schat in dat je voor twee weken werk hebt. Om snel een geschikte kandidaat te vinden, bel je een uitzendbureau. Dit uitzendbureau vindt een timmerman die morgen bij jou aan de slag kan. Volgens de cao hoort deze timmerman € 15 bruto per uur te verdienen. De omrekenfactor is 2.0. Jij betaalt het uitzendbureau dus € 15 x 2.0 = € 30 voor elk uur dat de timmerman bij jou werkt.

Zijn uitzendkrachten duur?

Nee, dat valt wel mee. Als een werknemer direct bij jou in dienst is, betaal je ook meer dan alleen het bruto uurloon. Denk aan vakantietoeslag en kosten voor de loonadministratie. Het uitzendtarief is uit de volgende factoren opgebouwd:

 • Bruto uurloon
 • Kosten voor loonadministratie
 • Reservering voor vakantiegeld
 • Risico op doorbetaling bij ziekte
 • De kosten van de werving en selectie
 • De marge voor het uitzendbureau

Met een aantal van deze factoren heb je ook te maken als je zelf personeel aanneemt. Grofweg kun je zeggen dat een werknemer het brutoloon + 75% daarvan kost. Een uitzendkracht kost je ongeveer het brutoloon + 100%. Een uitzendkracht is dus iets duurder dan een ‘gewone’ werknemer.

Flox is anders dan een standaard uitzendbureau  

Flox is anders dan een standaard uitzendbureau. Wij komen niet ons bed uit om zoveel mogelijk mensen aan het werk te helpen, ongeacht of dit passend werk is. Bij Flox geloven we dat ieder mens uniek is en dat ieder mens met zijn of haar kwaliteiten waardevol is. Daar gaan we ook vanuit bij het koppelen van mensen en banen. Ook als het gaat om tijdelijk werk.

Concreet betekent dit dat we ernaar streven onze mensen te helpen bij de volgende stap in hun carrière. Voor de een betekent dit een promotie, voor de ander betekent het een plek waar hij het vak kan leren. We streven ernaar dat onze kandidaten een plek vinden voor langere tijd. Uitzendwerk is in een aantal gevallen een goede uitkomst. Bijvoorbeeld voor als een kandidaat niet zo goed weet wat bij hem past. Hij kan dan laagdrempelig aan een aantal vakgebieden snuffelen. Of als iemand thuis komt te zitten en maar geen baan kan vinden. We geloven er echter niet in dat het goed is voor mensen om langdurig uitzendwerk te doen. Om van baan naar baan te hoppen. We geloven erin dat het goed is om stabiliteit te hebben, een plek waar je kunt groeien en waar je sociale contacten kunt opdoen.

Positie van uitzendkrachten

De positie van uitzendkrachten is vaak onzeker. Onder andere de vakbonden maken zich er hard voor deze positie met wet- en regelgeving te verbeteren. Bij Flox zorgen we ervoor dat al onze uitzendkrachten een eerlijk loon krijgen. Daarnaast streven wij ernaar al onze mensen te helpen naar een werkplek waar ze voor langere tijd kunnen werken.